Saturday 3 January 2015

Melayu Pun Boleh Masak Kaki Ayam A.k.A Kuay Kak...Not Chinese Only!!!


Hari ni saya kongsikan cara memasak kaki ayam ala yang Bangsa cina duk belagak tu..Katanya secret resipe...mai Saya bocorkan secret la konon...Hahah

BAHAN-BAHAN

  • Kaki Ayam dibersihakan-1 kg/ikut keperluan
  • Kicap cair/kicap pekat
  • Garam
  • Black paper
  • Ketul Ais
  • Air panas mendidih
  • Mangkuk kecil

  • Cara Penyediaan

  • Panaskan air sehinggakan mendidih
  • masukan kaki ayam ke dalam air yang telah mendidih
  • Masukan ketul ais dalam mangkuk kecil
  • Selepas 10 minit,ambil kaki ayam dari ayam mendidih
  • Masukan kaki ayam ke dalam mangkuk yang berisi air ketul ais
  • Biarkan 15 minit
  • Selepas 15 minit kaki ayam akan berkembang
  • Panaskan kuali dan masukan kicap bersama halia hingga naikan bau 
  • selepas itu,masukan kaki ayam ke dalam kuali tersebut.
  • Gaul hingga sebati
  • Dan sedia dimakan


AYUH MAJUKAN ORANG MELAYU DAN INDIA...BIAR BANGSA CINA MERUNDUM!!!

No comments:

Post a Comment