Surat Khabar Hari ini...Tauke Kilang adalah cina...
Bahan-Bahan
- isi ikan tenggiri [diasingkan isi dari kulit dan tulang, jangan buang kulit dan tulang ikan]( Ikan Tenggiri/ikan keembong
- 2 ulas bawang putih
- 1 sudu kecil lada hitam
- 1 sudu kecil tepung jagung
- garam secukup rasa
- sedikit minyak
Cara Penyediaan
Kisar semua bahan di atas yg berikut. kemudian campurkan tepung jagung, lada hitam dan sedikit minyak ke dalam adunan yang dikisar. Selepas itu gaul sebati dan 'baling' adunan itu ke tepi mangkuk dan ditumbuk2..Buat beberapa kali sehingga adunan menjadi kenyal dan keras
Bentukkan menjadi bulat seperti bebola. Sebelum direbus ke dalam stok ikan, saya rendamkan seketika bebola yang dibentuk tadi ke dalam air sejuk yang dicampur ais. Selepas itu bolehlah dimasukkan ke dalam stok ikan tadi dan boleh diangkat bebola itu apabila timbul di permukaan air rebusan. Siap dan boleh dimakan!
Mudahkan...Tidak perlu lagi bergantung kepada Bebola ikan buatan Cina
senangnya buat bebola ikan :D ayam boleh ke guna resipi nie?
ReplyDelete